A venit primăvara și – odată cu ea – momentul să continuăm seria de articole despre activitățile pe care trebuie să le întreprinzi în grădina ta, de-a lungul întregului an. Așa cum scriam în decembrie, ne rezumăm la muncile necesare într-o grădină ornamentală, cu flori, gazon, arbuști și arbori – ca cele pe care le proiectează echipa noastră de peisagiști. Nu detaliem și pașii necesari pentru întreținerea unei grădini de legume și plante aromatice, unei livezi cu pomi fructiferi, unei sere sau unei răsadnițe pe pat cald.

În acest al doilea articol din seria de sfaturi și recomandări pentru îngrijirea grădinii tale ne concentrăm pe lunile martie-mai. În această perioadă, în care înfloresc plantele bulboase, accentul cade pe ajutarea solului cu mulci și îngrășământ, plantarea de semințe de erbacee anuale și tunderea gardurilor vii și a gazonului.

Ce activități trebuie să faci în grădina ta, în martie

Primăvara înseamnă temperaturi variabile și mai mari ca în iarnă (în special în timpul zilei). Ceea ce ajută grădinile să se umple treptat de verdeață și culoare, după lunile friguroase. Plantele perene bulboase (plantate în toamnă) – brândușe (Crocus chrysanthus, C. etuscus, C. heuffelianus, C. imperati), zambile (Hyacinthus azureus, H. orientalis), narcise (Narcissus cyclamineus, N. incomparabilis, N. moschatus), lalele (Tulipa fosteriana/kaufmanniana/turkestanica) – își deschid acum inflorescențele colorate.

Grădina ta trebuie protejată de vântul și ploaia care caracterizează această lună, mai ales dacă iarna a fost severă, cu ger intens. În acest caz, coniferele, arbuștii și plantele ca araucaria (Araucaria imbricata), cedrul de Himalaya (Cedrus deodara), pinul de Monterey (Pinus insignis), arborele mamut (Sequoia sempervirens), ilexul (Ilex aquifolium, I. verticillata), dafinul (Laurus nobilis), magnolia (Magnolia acuminata, M. campbelii, M. kobus, M. stellata) trebuie protejate cu crengi sau paie. Aceste materiale uscate țin frigul și soarele la distanță, iar îndepărtarea lor se face treptat, pentru a nu produce un șoc termic.

Dacă îți dorești un element acvatic în peisaj, acesta este momentul să îți faci un iaz în grădină. Gazonul trebuie tuns și reîmprospătat cu semințe noi (dacă este cazul), aleile și pietrișul se mătură, buruienile trebuie eliminate din peisaj și se montează bețe sau arcade de sprijin (pentru plante). În plus, se curăță de uscături azaleea (Rododendron arboreum, R. augustinii, R. barbatum) și arbuștii care au adăugat culoare și textură în grădină, în anotimpul rece, grație formei și culorii pe care o au – ca salcia (Salix alba) și cornul (Cornus alba „Bud’s Yellow”, Cornus stolonifera, Cornus sanguinea „Midwinter Fire”, Cornus sericea „Baileyi”/„Cardinal”/„Flaviramea”).  Și solul trebuie ajutat, cu mulci și îngrășământ, după ce nu mai e înghețat și înainte de a-l însămânța. Construiește un spațiu pentru compost sau, dacă ai deja unul, verifică dacă e plin de substrat care poate fi folosit.

Acum se plantează trandafirii cu rădăcină liberă, gladiolele și restul de semințe de la plantele erbacee anuale (prima parte a fost semănată în februarie): știr/amarant (Amaranthus caudatus, A. hypochondriacus), margarete (Glebionis coronaria/Chrysanthemum coronarium), mac californian (Eschscholzia californica), sângele voinicului/mazăre dulce (Lathyrus odoratus), schizantus (Schizanthus pinnatus), gușa porumbelului (Silene pendula), cafeluță/lupin (Lupinus luteus, L. perennis).

crocus-branduse-portocalii

Ce activități trebuie să faci în grădina ta, în aprilie

Acum poți planta în grădina ta azalee, bambus, dar și semințe de plante erbacee anuale, care înfloresc vara, ca rozeta (Reseda odorata), mixandra (Matthiola annua, M. bicornis, M. incana), gura-leului (Antirrhinum majus), crăițe (Tagetes lucida, T. patula), levănțică (Lavandula angustifolia, L. dentata, L. latifolia, L. officinalis), flori de piatră (Portulaca grandiflora) sau garofițe (Dianthus chinensis). Dacă ai plante veșnic verzi crescute în ghiveci, pe care vrei să le folosești pe post de gard viu, acum este momentul să le plantezi.

Leagă trandafirii cățărători (bine de știut – dacă prinzi tulpinile orizontal, vor produce mai multe flori), clematita (Clematis albicoma) și caprifoiul (Lonicera caprifolium). Nu uita să elimini în continuare buruienile nou-apărute și să tai ierburile ornamentale și plantele perene uscate! Înainte de a veni căldura, adaugă un strat de îngrășământ în jurul plantelor perene, bianuale, arbuștilor și arborilor. Poți însămânța gazonul (sau înființa o peluză nouă, apelând la rulouri) și nu strică să-i dai o mână de ajutor, cu îngrășământ.

Ce activități trebuie să faci în grădina ta, în mai

Aceasta este cea mai potrivită lună din anotimp pentru a petrece timp afară și a te ocupa de grădina ta. În ultima lună de primăvară, ține pasul cu buruienile și dăunătorii, taie inflorescențele care s-au uscat și verifică dacă ai afide pe trandafiri. Acordă o atenție sporită acordată gardurilor vii de cimișir/merișor (Buxus sempervirens) sau chiparos (Cupressocyparis leylandii) și gazonului (care trebuie tuns săptămânal).

Lasă frunzele și florile bulbilor înfloriți în primăvară – narcise, lalele, zambile, iriși – să dispară de la sine (nu-i tăia tu), apoi scoate-i din pământ și depozitează-i până la toamnă, la rece. Chiar și bulbii care rămân în pământ tot timpul anului trebuie dezgropați odată la 2-3 ani, pentru a le separa puieții. Tot acum trebuie să însămânțezi în grădina ta și plantele anuale: albăstrele (Centaurea cyanus), gălbenele (Calendula officinalis), crin african/albastru (Agapanthus africanus), cârciumărese (Zinnia  angustifolia, Z. elegans, Z. linearis), năsturel (Nasturtium officinale), chica voinicului  (Nigella damascena, N. hispanica) sau maci de grădină (Papaver somniferum).