Ierburile ornamentale sunt printre cele mai populare plante perene folosite în amenăjarile de grădini în ultimii ani. Arhitecții peisagiști le îndrăgesc pentru textura diferită pe care o aduc grădinii, senzația de mișcare pe care o dau atunci când se unduiesc în adierea vântului și nu în ultimul rând pentru ușurința cu care se întrețin.
Exista o mare varietate de ierburi ornamentale. În acest articol vă vom prezenta 5 specii care se pretează la clima din România. Specii pe care noi le vom propune tot mai des în amenajările de grădini pentru aspectul deosebit și ușurința cu care se întrețin, pentru a delimita anumite zone din grădina, dar și pentru a amenaja un colț de natură neîmblânzită.
Ierburile ornamentale sunt potrivite în zona de câmpie, cum este cea a Bucureștiului. Cu toate astea, nu vă îndemnăm să le căutați pe câmp pentru că nu le veți găsi. Sunt specii adunate din întreaga lume, selectate pentru frumusețea și rezistența lor.
Pennisetum
Pennisetum este o iarbă ornamentală perenă, foarte rezistentă la secetă, care va umple în mod spectaculos spațiul în care este plantată.
Este o varietate foarte des întâlnită în amenajările peisagistice pentru aportul decorativ pe care îl poate aduce oricărui spațiu, prin creșterea în formă de fântâna arteziană.
Are un frunziș alungit de culoare verde, toamna se colorează în galben auriu. Vara apar spice de culoare maronie. La maturitate poate sa atingă înălțimea de 80-90 cm și diametrul de aproximativ 70 cm.
Este o plantă care prosperă când este amplasată în soare direct și necesită foarte puțină întreținere pentru a se dezvolta armonios.
Calamagrostis ‘Karl Foerster’
(url foto: https://bit.ly/2B82eGP)
Denumită după celebrul grădinar neamț ‘Karl Foerster’, Calamagrostis este una dintre cele mai populare ierburi ornamentale din întreaga lume.
Este o specie cu o creștere masivă, care dă foarte bine în amenajările de grădini atunci când este amplasată în grupuri, împreună cu alte plante perene.
Calamagrostis inflorește din luna iunie și tine pană la sfârșitul lunii septembrie. Se dezvoltă cel mai bine dacă se plantează în zonele cu semi-umbră sau în zonele însorite. Este o iarbă ornamentală ce poate ajunge la o înălțime de 1,5 metri. Preferă solurile umede și argiloase.
Grădina prinde viață atunci când inflorescențele sub forma de spice se unduiesc în bătăile vântului.
Festuca
(sursa foto: https://bit.ly/2CVvX61)
Festuca Glauca Elijah Blue este cea mai colorată dintre toate speciile acestui gen.
Este o plantă perenă pitică, deosebită prin coloritul frunzelor de un albastru-verzui deschis.
Planta are o creștere în forma de glob, iar inflorescențele care încep să crească la începutul verii sunt de asemenea albastre, până la mijlocul verii când se transformă într-un galben auriu.
Această iarbă decorativă preferă locurile cu multă lumină și soare. Se dezvoltă cel mai bine în solurile bine drenate.
Festuca dă o culoare deosebită grădinii pentru că își menține frunzele pe toată durata anului.
Miscanthus
(url foto: https://bit.ly/2B84spF)
Stuful Miscanthus este nativ din Asia și include 20 de specii.
Miscantus are o istorie foarte bogată în Japonia, fiind una dintre plantele dominante în peisajul japonez. Inflorescențele de Miscanthus erau folosite toamna ca simbol al unei recolte bogate, iar tulpinile erau folosite la producerea kimonourilor și acoperișurilor.
Unele specii pot atinge înălțimi de până la 3,5 metri. Pot fi folosite foarte bine pentru a delimita anumite zone din grădina, sau pentru a crea bariere de vegetație.
Hakonechloa Macra Aureola
(url foto: https://bit.ly/2WF6vLk)
‘Hakone’, iarba de pădure japoneza, una dintre cele mai frumoase specii din familia ierburilor ornamentale, are o culoare aurie și frunzele variegate.
Frunzele, dispuse în forma unei cascade, se deschid la culoare atunci când planta este amplasată într-o zonă cu mult soare.
A câștigat multe premii, printre care Planta Perena a Anului (2009) și “Premiul de Merit al Grădinii”, oferit de Societatea Regală de Horticultură.
Este o plantă foarte rezistentă la dăunători, ușor de crescut, care se adaptează perfect și în zone umbrite, oferind o textură deosebită grădinii.
Comenteaza