Toamna, anotimpul culesului si al frunzelor multicolore, reprezinta perioada cea mai buna pentru amenajarile peisagere.

Va prezentam cativa pasi pe care trebuie sa ii urmati pentru a va pregati gradina pentru toamna.

Timpul ideal pentru amenajarea gradinii

Canicula a trecut, a venit toamna si odata cu ea, momentul potrivit pentru toate lucrarile pe care le avem de facut in gradina.

Pentru ca vremea se raceste, plantele incep sa se pregateasca pentru iarna. Ca urmare, procesul de crestere al plantelor incetineste, iar frunzele incep sa se ingalbeneasca si sa cada.

Acum putem sa plantam cu succes arbori si arbusti pentru ca vor suporta mai usor socul transplantarii. Este deci momentul ideal sa mutam un copac, sa plantam unul nou, sa tundem arbustii care au crescut prea mult sau sa semanam gazon.

Tot acum trebuie sa mutam in interior plantele din ghivece, cele care nu rezista pe timpul iernii.

Este momentul ideal sa plantam bulbii florilor care vor anunta primavara: lalele, zambile, narcise, crocusi s.a.

Iata care sunt cateva dintre etapele pregatirii gradinii pentru toamna.

Toaletare

Toaletarea arborilor si arbustilor

Un prim aspect de care ar trebui sa ne ocupam este tunderea si curatarea arborilor si arbustilor.

Este timpul sa taiem ramurile care au crescut excesiv pe timpul verii, lastarii lacomi, sa readucem arbustii sau gardul viu la forma dorita, sa inlaturam toate ramurile uscate si sa facem si taieri de regenerare. Tot acum putem scurta trandafirii tufa, de care ne-am bucurat pe toata durata verii, dupa care indicat este sa-i musuroim.

Verificarea sistemului de udare

Dupa perioada de functionare prelungita inceputa in luna martie, este indicat sa facem o verificare completa a sistemului de irigatii. Vrem sa aflam daca exista scurgeri sau defectiuni si sa reglam sistemul reducand timpul de udare.

Mai urmeaza o interventie la sistem inainte de venirea iernii, cand o sa il golim de apa de pe conducte pentru a evita inghetul.

Curatarea de flori si frunze uscate

Toaletare plante

O mare parte dintre florile care ne-au bucurat in timpul verii, s-au uscat, iar resturile ramase trebuie indepartate. Nu numai foioasele ne dau de lucru ci si coniferele, in special pinii, care lasa in aceasta perioada multe ace.

Aceste resturi pot fi folosite pentru producerea de compost, un ingrasamant organic, care poate fi folosit ulterior in gradina.

Scarificarea gazonului

Gazonul, ca si plantele isi incetineste cresterea toamna si se pregateste pentru iarna.

Acum este momentul sa il ajutam si sa intervenim pentru pregatirea lui.

Scarificarea gazonului este prima etapa.

Aceasta se efectueaza cu un utilaj special care indeparteaza toate resturile uscate rezultate din tunderea regulata din timpul verii.

Pasul urmator este aplicarea unui ingrasamant “pre-winter”. Acesta este un ingrasamant special care il ajuta sa reziste temperaturilor scazute din timpul iernii.

Acum este un moment ideal si pentru infiintarea unei peluze noi de gazon sau inlocuirea anumitor portiuni care au suferit pe timpul verii.

Frunze de artar

Toamna este un anotimp frumos, prelungit in ultimii ani cu perioade calde pana in luna decembrie. In acest interval ar fi ideal sa petrecem cat mai mult timp in gradina, nu doar pentru a o admira ci si pentru a o ingriji. Pentru oamenii pasionati, acesta este un motiv de bucurie in fiecare an.

Dar daca gradinaritul nu este pentru tine, sau pur si simplu nu ai timp, poti apela oricand la o firma specializata in domeniu, care va executa interventia in locul tau, intr-un timp foarte rapid.

In acelasi timp, pentru cei neinitiati in arta gradinaritului, interventia unei firme de specialitate provoaca proprietarul in a intelege si a deprinde unele operatiuni care in timp ii vor face placere sa le realizeze singur.